Copilăria este o perioadă extrem de importantă în dezvoltarea oricărui copil. Este o perioadă extrem de delicată în care copiii descoperă cele mai multe lucruri și sunt dornici de cunoaștere. Interacționează constant cu tot ceea ce îi inconjoară, de la lucruri și până la oameni. Tocmai de aceea, este esențial să le oferim șansa să descopere lumea într-un mod creativ și educativ, și să le cultivăm imaginația și creativitatea.
Copiii învață și descoperă lumea extrem de mult prin intermediul jocului, motiv pentru care este foarte important ca cei mici să fie înconjurați de jocuri educative, care să le stârnească și să le dezvolte creativitatea. Deși par o simplă formă de divertisment, acestea joacă un rol important in dezvoltarea celor mici. Acestea au o mulțime de avantaje:
- dezvoltă capacitatea de cunoaștere și familiarizare a copilului cu lumea înconjuratoare;
- învață copilul să devină independent;
- influențează procesul de socializare a copilului;
- reglează starea afectivă a copilului și îi îmbunătățește dispoziția;
- stimulează imaginația;
- dezvoltă gândirea analitică, atenția și concentrarea;
- satisfac nevoia de mișcare, acțiune și implicare a copilului;
Cu toate acestea, este esențial ca acestea să fie corect alese pentru fiecare etapă din viața lui. Un copil de un an, nu se joacă cu aceleași lucruri cu unul de cinci ani. Tocmai de aceea, fiecare etapă a vieții este carcterizată diferit.
0-1 an
În această perioadă, cel mic se obișnuiește cel mai mult cu mediul înconjurător. Este atras de culori și mișcare. Motiv pentru care îți recomandăm marioneta tip păpușă pentru a te juca cu cel mic.
1-2 ani
La această vârstă cel mic se familiarizează cu formele obiectelor. Îi place să prindă obiectele, să se uite la ele și să le studieze. De aceea, o jucărie cum ar fi casa cu forme, ar fi o jucărie utilă și educativă cu care copilul tău să se joace.
2-3 ani
Deja copilul este familiarizat cu formele, culorile și mediul înconjurător. Jocurile și jucăriile pot să îl provoace și să îi stimuleze imaginația creativă din ce în ce mai mult. Un joc care îl poate ajuta mult în această perioadă este jocul cu cuburi de lemn. Acesta poate crea și aduce la viață orice își dorește.
3-4 ani
Cel mic este din ce în ce mai interesat de tot ce îl înconjoară. Este într-o etapă în care pune tot felul de întrebări și vrea să afle cât mai multe. Pentru a-l ajuta în această direcție îți recomandăm un joc educativ cu care acesta poate învăța diverse meserii.
4-5 ani
La această vârstă, copilul tău poate face asocieri, motiv pentru care mintea sa analitică este în plină dezvoltare, tocmai de aceea trebuie să îl ajuți să și-o extindă. Poți face asta printr-un joc de domino, care, de altfel, îl ajută să învețe și numerele în engleză.
5-6 ani
Cel mic începe să aibă o gândire proprie. Poate învăța tot mai multe, iar interesele lui cresc. Le poți cultiva cu un joc de balanță, pentru ca acesta să învețe mai multe despre tot ce îl înconjoară.
6+ ani
În această etapă copilul tău este sau se pregătește să meargă la școală. Îl poți ajuta să învețe totul într-un mod educativ. Tocmai de aceea îți recomandăm un joc magnetic de socotit. Celui mic îi va fi mult mai ușor să învețe să socotească într-un mod creativ.
Desigur, există o mulțime de modalități de a-i ajuta pe cei mici să se dezvolte. Cele menționate mai sus sunt doar câteva sugestii, care te pot îndruma pe tine, ca părinte, să faci cele mai bune alegeri pentru copilul tău. Vezi aici întreaga categorie de produse.
Tu ce jocuri creative și educative folosești pentru educația copilului tău?